Hyvinvointialue aikanakin jatkuu samat vitkuttelut

Päätin pitkästä aikaan laittaa uuden blogikirjoituksen tapauksestani kun luulin, että Ylä-Savon Sote ajoilta vitkuttelut ja muut tyhjien laupaukset jäisivät taakseen, hyvinvointialueelle siirryttyä muuttuisivat tilanteen hyvään suuntaan, MUTTA EI, jatkuu näköjään edelleenkin. Jäin sairaslomalle silloin 10/2021 ja palasin töihin 3.4.2023 (n. 1,5v pituinen sairasloma). Esimies oli uuden organisaation myöden muuttunut myös ja nykyään välimatkaa esimieheen omasta yksiköstä on n. 84-86km väli matkaa jonka olen livenä kerennyt nähdä 2-3 kertaa.

Sairaslomani aikana kun kollegoilta sain nykyisen esimiehen nimen sekä yhteystiedot, lähestyin häntä ja kertoilin kuka minä oikein olen sekä tapauksestani minkä helvetin olen joutunut kokemaan vuodesta 2017-2018 alkaen. Nykyinen esimies lupasi jo sairaslomani ajalta lähtien siitä, että minulle tulisi kauan odotettu vakituinen kokoaikainen sopimus touko-kesäkuun aikana mutta toisin kävi 8.6.2023 päivänä jolloin oli silloin työterveyden ylläpitämä palaveri ja siitä taas samat vitkuttelut ja muut vasta alkoihin. Ensin en meinannut enää palata takaisin töihin ollenkaan mutta onnistui vakuuttamaan minulle työsopimuksen saamisesta mitä olen Sote aikoina saanut odotella. Tulin takaisin pitkältä sairaslomalta tosiaan aluksi Kevan maksamalla ammatillisen kuntoutuksena 4 tunnin työpäivällä 3.4.2023 - 8.6.2023 välisenä aikana, sen jälkeen yhden viikon 6 tunnin työpäivällä sitten kesäkuun lopulta lähtien muuttui normaali työajaksi. Tällä hetkellä olen "sijaistamisen" vakituinen kokopäiväisenä vain heinäkuun ja elokuun vaikka siitä en olekkaan paperia saanut ja palkkakuitissa on muuttunut määräaikaiseksi.

Lähestyin organisaation JUKO:n vastaavaan sekä ammattiliiton lakimieheen uudelleen uusien tapauksien myöden eikä oikein molemmat ole aikaiseksi saaneet mitään sekä lakimies kun tuli vuosilomaltaan takaisin ja pääsi lukemaan kuulumiset 17.7.2023 väitti sitten, että organisaatiossa olisi toimittu oikein se oli itselle piste i:n päälle ja perjantaina 21.7.2023 irtisanouduin nykyisestä ammattiliitosta Erityisalat TAAY:stä ja vaihdoin kokonaan toiseen ammattiliittoon asiakkaaksi. Toivottavasti kyseisellä uudella ammattiliiton puolen lakimiehet olisivat enemmän työntekijän puolella, sen näkee sitten. Eipä oikein Erityisalat puolella muutenkaan ole huomioitu jäseniään sekä tosissaan otettu asioita, ainakaan kokemuksen puolesta voin sanoa.

Samojen vitkutteluitten lisäksi sitten tuli "mukavia" ongelmia vastaan. Ensimmäiseksi saldotilanteet eli omaa elämäänsä vaikka kirjaudun itseni sisälle töihin ja töistä lähtiessä ulos, siltikin ponnahti saldolukemat korkeille ja vähemmän vähensi kun pidin saldomäärien vuoksi saldovapaata välillä. Tänäkin päivänä on sanottu saldoista, että korjaamme ja tarkistamme mistä johtuneen. Empä ole muutosta huomannut vieläkään.

Sitä olen pääni puhkimiseen asti miettinyt sekä muutamat kollegat myös ihmetelleet kuinka yksi työntekijä voi oikeasti viedä vakituinen kokopäiväisen pohjan mukanaan kun siirtyy eri yksikköön kokonaan tai ylipäänsä jos vaihtaa toiseen organisaatioon kokonaan töihin nk. tässäkin tapauksessa on käynyt kun toinen kollegoista kellä on koko ajan ollut vakituinen kokopäiväinen sopimus, keväällä on siirtynyt eri yksikköön kokeilemaan uutta työtä kun hänelle on työterveydessä ollut tulokset näyttäneet sekä työterveyslääkärin lausunnoissa maininta ettei voisi enää työskennellä arkisto työtehtävissä. Kyseisellä kollegalla ei ole tiedossa vuosilomansa jälkeen minnekkä yksikköön oikein menee, tuleeko takaisin arkisto yksikköön vai samalle yksikölle missä olin keväästä lähtien kokeilemassa uutta työtä vai jonnekkin toiselle yksikölle?? Esimiehen viimeisimmät selitykset kohdalleni sopimuksesta tosiaan ollut, että kyseisellä kollega on arkiston kirjoilla vaikka onkin muualla yksikössä sekä hänellä on pohjana kokoaikainen vakituinen sopimus. Minulle sekä kollegalle esimies on sanonut minusta mikäli toiselle kollega ei jäisi uuteen yksikköön kokonaan ja palaisi takaisin arkisto yksikköön silloin sopimukseni tulisi kokoajan olemaan osa-aikainen vakituinen jota en tänäänkään päivänä hyväksy. En suoraan sanottuna motivoisi enää työssä olla sekä muutenkin taloudellisesti tulisi olemaan tiukempaa eli sama kun olisin työkuvioista pois kokonaan saisin liiton kassalta tulot vaan sekä tarvittaessa Kelalta tukea.

Saa nähdä saanko esimieheltä vastauksen 31.8.2023 mennessä nk. vakuutteli vai joudunko itse ottamaan yhteyttä viimeistään elokuun loppu puolella. Jos vastausta en osaa tai vastaus on, että osa-aikaisuus vakituinen pysyy siihen asti kunnes jään eläkkeelle silloin taidan jäädä sairaslomalle jälleen kerran suosiolla odotellen tuleeko kauan odotettu sopimuspaperit käteeni (muuten en usko) vai saanko irtisanomispaperin (taloudellisen) syyn vuoksi joka pitäisi paikkaansa kerta helvetin hankalalta on tuntunut pitää lupauksista kiinni kun Sote ajoiltakin 2017-2018 lähtien aina tähän päivään asti. Siinä on jokaisella hyvä laskeskella montako minuuttia, sekunttia, tuntia, päivää, kuukautta ja vuosia on mennyt tässä.

Laitan seuraavassa blogissa lisätietoa ja uutta väliaika kuulumisia viimeistään 31.8.2023 mennessä. Olen jäämässä vuosilomalle elokuun ajaksi nykyisestä työpaikasta.