vuosilomalta palattua Syyskuu 2021 - Lokakuu 2021

Vuosiloma päättyi 27.9.2021 ja edelliseltä viikonlopusta lähtien tuli sellainen olotilat, ettei halu ollut palautua töihin sekä stressitilat olivat maksimissaan. Töihin palattua kollega kertoi kuukauden edestä kuulumisia mitä meidän työyksikössä on tapahtunut ja varoitti yhdestä uutisesta tulen hepulin saamaan nk. kollega oli myös saanut esimieheltä kuullessaan asian, nimittäin meidän uusi toimistotila ei ole valmis, edes aloitettu ylipäänsä remontoimaan lainkaan. Vaikka muuten Iisalmen sairaalan uusi rakennus on valmistunut 8/2021-9/2021. Olivat Soten johdot sekä esimies olleet päättäneet TOTTA KAI olisimme "väliaikaiseksi" Vetrea terveys vanhoissa tiloissa joka sijaitsee terveyskeskus rakennuksessa peräsiivessä joka on homeinen pesäpaikka. Tuskin kyseessä olisi muutaman kuukaudesta kyse!

Lomani aikana ollut TVA-palaveri jossa oli meidän edustajat molempien luottamusmiehet. Mutta eivät saaneet edustettua asioitamme läpi vaan toimitusjohtajan kapeakatseisuus vaan niin vahvana, ettei anna periksi sekä edelleen sitä mieltä, ei ole syytä ottaa huomiota meidän alipalkkaustamme sekä siltikin riittää arkistossa 1 kokonainen ja 1 puolikas *osa-aikainen) työntekijä. 

1-2 loman paluustani tuli yllättävän päivän piristeinen puhelu asiakkaan veljeltä jota kollega oli pitänyt yllätyksenä minulta. Välitti kyseinen henkilö kiitoksen minun työsuorituksestani sekä kuinka asiakkaan mielestä meidän palvelu ollut nopeata sekä tarvittavat tiedot löysimme ja olemme Sotella yksi kohteista jossa sai selkeät ohjeistukset sekä palvelu pelitti moitteetta. Henkilön kanssa sovittiin organisaation alueella tapaaminen kun tuli tuomaan henkilökohtaisesti kukat ja kiitosviestin. Juteltiin samalla jonkin aikaa sekä arveli 18.9 Iisalmen Sanomat lehdessä kirjoitelmani mitä kokenut nykyisessä työpaikassa #iisalmi #sote sekä antoi kannustavan ja positiivisen palautetta. Samalla sanoi mm. Olet rohkea ja pitääkin sanoa asiat suoraan jotta tulisi julki sekä ei hyväksynyt myöskään kuinka korkeimmille on eurot silmissä sekä omien etujen pitäminen 1 tärkein elämässä menetelmällä, eikä oteta työhyvinvointia, työntekijöitten ammattilaisuuden, faktat oteta vastaan mm. palkkauksista sekä työhyvinvoinnista.

Kylläpä kollega sekä tietty tärkeä kollega olivat ihastelleet kukkakimppua sekä sanoneet, olen kyllä ansainnut ja siinä näkee kuinka asiakkaat ja muut kollegat ovat huomanneet meidän työmme ja kuinka palvelemme vaivattomasti. Kollega mainitsi "on kuullut sivussa vuosia kun puhelimessa ollut silloin asiakas tai toiset kollegat kiittäneet minua ja muutenkin meitä molempia kuinka me ollaan yksi ainoasta nykyisessä organisaatiossa jonka kautta saavat ohjeistukset ja asiat eteenpäin. Mitä me ollaan esimieheltä sekä korkeimmilta saaneet?!? Kiitoksena vaan tyhjiä lupauksia, työterveyden #Pihlajanlinna :n kautta saatu nykyisen työpaikalta / tyhjien lupauksien / toistuvien määräaikaisten sopimuksien jojotteluitten vuoksi uuden diagnoosin paniikkihäiriön sekä masennuksen. Joutavat esimies tai ainakin organisaatiossa korkeimmat johtojen korvata kärsimyksestä, lääkekuluista sekä diagnoosin saamisen työstä saadusta!

Kuulin kollegalta kuinka enemmän on tullut lehden julkaisustani nykyisestä työtilanteesta kiitoksia postiviisen ja kannustavan palautteen kera sekä verraiskuvina kuinka heidän osastoilla on samanlaista sekä kehuttu rohkeaksi minua. Siitä saa johtopäätöksen, että emme arkistossa ole AINOAT jotka on kärsineet Sotella samoista asioista vaikka kuinka Soten toimitusjohtaja saisi itkupotkuraivarin kera inttäen tai vääristäisi asioita. Kokemukset ja todisteet puhukoon puolestani sekä muitten puolesta!

Yksi kollegoista mainitti OTO-korvauksesta ja kehotti meidän molempien hakea kun vuorotellen olemme muutenkin toisiamme tuurattu mm. sairaslomien ja vuosilomien yhteydessä työkiireitten ja suurien työmäärien keskellä ja aina on työkeskeytyksiä mm. puhelimet soineet, kiireelliset asiakirja lainauksien myöden. Kun laitoimme esimiehelle kirjallisena OTO-korvauksen hakemisen, seuraavana päivänä tuli molemmille sähköpostitse vastaus ja TIETENKIN hylättynä ja tekstien välissä näkyi kuinka esimies puhui itsensä pussiin verraten kuinka ennen oli "ymmärtäväisempi" sekä samaa mieltä meidän palkkauksista ja työkuvistamme, liekö saanut bonusta?? tai oikeasti on Toimitusjohtajan bestis?? Päätöksessä oli maininta ettei voi valittaa päätöksestä mutta en tule lannistumaan sekä nielemään vaan tulen viemään asiani eteenpäin.

Kaksi viikkoa ollut yhtä tuskaa nykyään tulla töihin kun v*tutusta ja kiukkua vaan ollut itsellä sekä kollegalla esimiehen, korkeimpien sekä organisaation kohdalla. Kävimme kollegan kanssa katsomassa vanhan Vettean terveys yksikön paikkaa minkälaista on, ei mennyt kauan kun suumaskin läpi tuli homeiset hajut ja poistuessa tilalta itselle alkoi oireilemaan silmien kirvelyllä sekä loppu työpäivä huonoa oloa oli enemmän vaan.

Seurauksena tuli mm. oksettavamainen olo. Työpäivien jälkeen ei ole jaksanut muuta kun nukkua sekä miettien Sotesta miksi annetaan meille sekä muitten kollegoitten kohdalla kohdella näin pitkälle, eikä oteta vakavasti ainakaan organisaation sisällä! Kädet nostavat vaan pystyyn omissa piilopaikoissaan sanoen "ei me muutakaan voida" tai "kaikemme olemme tehneet mitä pystymme". Jaksavat kyllä "valttikorttinsa" ottaa perusteluihin uudistetusta Sotesta #sote #posote20 palkka sekä työasioista "katsotaan kun uusi sote on saapunut kuinka sitten käy". Aina keksivät kyllä "porsaan reikiä" esim. OTO-korvauksen hylättävän päätöksen perusteluista tai "kun se uusi sote tulee niin katsotaan se ensin" menetelmällä kun tosissaan vaatii selvitystä omassakin tapauksessani aikaisemmin miksi ei muuttunutkaan työsopimuksen tehdessä luvattua asiaa vakituiseksi kokopäiväinen muuttuisi heti valmistuttua Arkisto tutkinnosta 12/2018 tai miksi vuosien kerrallaan on luotu vain määräaikaisia sopimuksia.

Yhdenkin kerran palaverissa esimies mainitsi meidän arkistolaisten palkkauksista "etelä-Suomessa on vielä huonommat palkat arkistotyöntekijöillä" joka ei TODELLAKAAN pidä paikkaansa lainkaan, kunhan yritti pelotella ettei molemmat katsottaisin muualta paremmilla palkoilla sekä paremmilla kohteluita työntekijöitä kohtaan olevaan organisaatioon. Tietää varmasti yhtä hyvin, toivottavasti sen, että ei kuka tahansa kadulta poimittuna tai ilman työkokemusta ja arkisto tietämyksillä sekä koulutusta tule pärjäämään. Vaikka opastaisi n. viikon ja jättäisi uusien yksin tekemään tai voi korkeimmat johdot tulla kokeilemaan itse vaikka aluksi 1-2 vuotta. Katsotaan sitten sen jälkeen onko tullut reklamaatiota Asiakkailta, kollegoilta, viranomaisilta, vakuutusyhtiöiltä ja muualta.

Minulla oli viimeksi #iisalmi #Pihlajanlinna työterveyslääkärille aika vuosiloman loppu vaiheessa, silloin olisi kirjoittanut saman tien sairaslomaa mutta sanoin kokeilevansa töissä olla. Silloin sovittiin lääkärin kanssa jos pienikin ahdistuneisuutta organisaation kohtaan tulee vahvempana ottaisin "herkästi" yhteyttä lääkäriin. Viime viikolla lääkärin lähetteellä menin työterveys psykologian vo:lle silloin tiesin, kyseinen henkilö tietää Soten meiningin oikein hyvin koska aikaisemmin toisen kollegansa (kollegansa kanssa/molemmat oli samassa yksikössä silloin töissä) kanssa irtisanoivat itsensä Sotelta oli viimeinen pisteen i:n päälle Soten meiningistä ja silloin lehdessä oli juttua ja faktatietoa nykyisestä organisaatiosta. Psykologi olisi uuden lääkkeen reseptin kirjoittaessa lisäksi saman tien kirjoitellut "alustavaksi" kuukauden kerrallaan mutta kerroin yritän vielä ensiviikkoon "pinnistellä" sitten hakisin lääkärille herkästi aikaa ja sainkin perjantaille 8.10.2021 ajanvarauksen lääkärille.
 
Perjantaina kävin työterveyslääkärillä ja selvittelin 2 viikon ajoilta tapahtumista työpaikalla kun palasin vuosilomilta silloin. Lääkäri oli ihmeissään vanhan Vetreaan siirtymistä meidän toimistotilaa "väliaikaiseksi" kun kerroin minun reagointia huonoon oloon sekä silmien kirvelystä mitä tuli kun käytiin kollegan kanssa katsomassa tiloja. Kollega on myös todennäköisesti hakemassa sairaslomaa lähipäivinä, en ihmettele lainkaan minkä laista helvettiä on molemmille jouduttu hammasta purren menetelmällä oltu töissä. Kiitos esimiehelle ja korkeimmille erityisesti toimitusjohtajalle! Eipä ole minun sekä kollegan ongelma jos ihmettelevät miksi molemmat on sairaslomalla vai haluavatko miettiä omassa ajatuksissaan edes, TUSKIMPA...


Sairaslomalla on enemmän aikaa purkaa stressit organisaatiosta lenkkeilen luonnon keskellä, unohtaa hetkeksi organisaation johtajat ja toivoa vaan, että lähtisi liiton sekä muitten välityksellä asiat eteenpäin hoitumaan. Blogia päivitellen sitä mukaan erityisesti kun organisaation johtajista tai soten meiningistä on lisä infoa tullut. Portaat kuvassa yhtä jyrkät kun olisin menossa saavutuksien kohtien vastoinkäymisien esteitten läpi.